Επιτακτική ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας μονάδων εμφύτευσης αορτικών βαλβίδων με τη μέθοδο «TAVI» στα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας
26 Μαΐου 2020

Δελτίο Τύπου

Επιτακτική ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας μονάδων εμφύτευσης  αορτικών βαλβίδων με τη μέθοδο «TAVI» στα δημόσια νοσοκομεία της  Βόρειας Ελλάδας

Ερώτηση της Δώρας Αυγέρη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης και Αν. Τομεάρχη Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) υπογράφουν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Εν μέσω πανδημίας και αυξημένων υγειονομικών αναγκών η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή των επεμβάσεων εμφύτευσης αορτικών βαλβίδων με τη διαδερμική μέθοδο TAVI στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Με την από 9/4/2020 απόφαση του Υφυπουργού Υγείας αφαιρείται ουσιαστικά  η δυνατότητα επεμβάσεων εμφύτευσης με TAVI από τα τρία δημόσια νοσοκομειακά ιδρύματα Παπαγεωργίου, Παπανικολάου, ΑΧΕΠΑ, τα οποία εξυπηρετούν τον πληθυσμό  όλης της Βόρειας Ελλάδας.

Το θέμα έφερε στη Βουλή η Δώρα Αυγέρη, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) με ερώτηση που κατατέθηκε σήμερα και την οποία υπογράφουν 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Υπουργείο Υγείας προχώρησε αιφνιδίως στην αναστολή λειτουργίας των μονάδων εμφύτευσης στα τρία αυτά δημόσια νοσοκομεία, προφασιζόμενο ότι αυτά δεν πληρούν το τυπικό κριτήριο της πραγματοποίησης του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού των σαράντα επεμβάσεων ανά διετία. Κι αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία όλα τα νοσοκομεία είχαν αναστείλει στο μεγαλύτερο μέρος την τακτική τους λειτουργία.

Συνέπεια της κυβερνητικής απόφασης ήταν να ματαιωθούν δεκάδες προγραμματισμένες από καιρό επεμβάσεις ασθενών στα παραπάνω δημόσια νοσοκομεία, τη στιγμή που αυξάνει ο αριθμός των νέων ασθενών που χρήζουν της εν λόγω μεθόδου θεραπείας.

Όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αναμένεται να δημιουργηθεί οξύ κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα στον πάσχοντα πληθυσμό, καθώς οι ασθενείς σε Μακεδονία-Θράκη θα εξαναγκαστούν προς μετακίνηση είτε στην Αθήνα ή τα Ιωάννινα, όπου λειτουργούν αντίστοιχες δημόσιες μονάδες εμφύτευσης διαδερμικών βλαβών, είτε σε ιδιωτικά θεραπευτήρια ανά την επικράτεια.

Στην ερώτησή τους οι 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον Υπουργό Υγείας να γνωστοποιήσει, αφενός, με ποιον τρόπο και σε ποιον χρόνο μετρήθηκαν οι σχετικοί δείκτες αξιολόγησης των μονάδων εμφύτευσης διαδερμικών αορτικών βαλβίδων στα τρία δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και, αφετέρου, να διασφαλίσει την παροχή της εν λόγω ιατρικής υπηρεσίας στους ασθενείς, με τη λειτουργία μονάδων εμφύτευσης σε δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα,   26 Μαΐου  2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Επιτακτική ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας μονάδων εμφύτευσης  αορτικών βαλβίδων με τη μέθοδο «TAVI» στα δημόσια νοσοκομεία της  Βόρειας Ελλάδας»

Μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού και της υγειονομικής κρίσης, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας απέκλεισαν από  όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τη δυνατότητα εμφύτευσης  αορτικών βαλβίδων με τη – διαδερμική- μέθοδο TAVI. Μάλιστα, τα εν λόγω τρία δημόσια νοσοκομεία είναι τα μοναδικά που εφαρμόζουν την μέθοδο αυτή σε όλη την Βόρεια Ελλάδα. Αυτό έχει ως συνέπεια, εδώ και δύο μήνες, ο πληθυσμός της Βόρειας Ελλάδος – περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι- να μην μπορούν να λάβουν από κανένα δημόσιο νοσοκομείο την εν λόγω ιατρική υπηρεσία.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, το οποίο και στο παρελθόν είχε απασχολήσει με αρνητικό τρόπο τη δημοσιότητα, καταδεικνύοντας την ανάγκη ύπαρξης ενός ασφαλούς πλαισίου διενέργειας των επεμβάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας και των πασχόντων.

Συγκεκριμένα, με την υπ. αριθ. Γ2β/οικ.16199 απόφαση του Υφυπουργού Υγείας, που δημοσιεύθηκε την 9η Απριλίου 2020, αναστέλλεται σε όλα τα δημόσια νοσοκομειακά ιδρύματα της Βορείου Ελλάδας (Παπαγεωργίου, Παπανικολάου, ΑΧΕΠΑ) η δυνατότητα να εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη μέθοδο με αποτέλεσμα να ματαιωθούν δεκάδες προγραμματισμένες, από καιρό, επεμβάσεις ασθενών απ’ όλη την Βόρεια Ελλάδα σε αυτά τα δημόσια νοσοκομεία. Ενώ την ίδια ώρα, ολοένα και αυξάνει ο αριθμός των νέων ασθενών που χρήζουν εμφύτευσης  αορτικών βαλβίδων με τη – διαδερμική- μέθοδο TAVI.

Σε επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προς τον Υφυπουργό Υγείας επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι: «Τα κέντρα εμφύτευσης διαδερμικών βλαβών, τα οποία λειτουργούσαν στα νοσοκομειακά ιδρύματα Θεσσαλονίκης «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ», «Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» και στο «ΑΧΕΠΑ», εξυπηρετούσαν το σύνολο του πληθυσμού που κατοικεί στη βόρεια Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης και της Θράκης. Η αναστολή λειτουργίας τους θα δημιουργήσει μετά βεβαιότητας οξύ κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα στον πάσχοντα πληθυσμό, διότι η ανάγκη πραγματοποίησης της ιατρικής πράξης που τελούνταν στα τρία αυτά κέντρα θα οδηγήσει τους ασθενείς, είτε στη μετάβαση στην Αθήνα ή στα Γιάννενα σε αναζήτηση αντίστοιχης λειτουργούσας δημόσιας δομής, είτε σε αναζήτηση ιδιωτικού θεραπευτηρίου». Μάλιστα, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητά  την άμεση ανάκληση της εν λόγω υπουργικής απόφασης, επιμένοντας στην ανάγκη της προστασίας τόσο της υγείας των πασχόντων, όσο και τους δημοσίου συστήματος υγείας.

Από την πλευρά της, η Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ, στην υπ. αριθ. 20912/13.5.2020 επιστολή της, ζητάει την ανάκληση της υπουργικής απόφασης, τη θεσμοθέτηση νέου πλαισίου λειτουργίας των κέντρων εμφύτευσης διαδερμικών αορτικών βαλβίδων, αλλά και την εξεύρεση τρόπου διενέργειας των επεμβάσεων σε κέντρα, στα οποία υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η διαιώνιση αυτής της κατάστασης θέτει σε άμεσο κίνδυνο την δημόσια υγεία και ότι χωρίς άλλη καθυστέρηση το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να δώσει την λύση. Θα πρέπει άμεσα ν’ αποκατασταθεί η διενέργεια της εν λόγω επέμβασης από τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία καλύπτουν όλη την Βόρεια Ελλάδα.

Επειδή, η προστασία της υγείας αποτελεί αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε πολίτη.

Επειδή, η «εσπευσμένη» ενέργεια του Υπουργείου Υγείας εκτός από αυθαίρετη είναι επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών.

Επειδή, η θωράκιση του συστήματος δημόσιας υγείας είναι επιτακτική ανάγκη, ιδίως και μετά την πρόσφατη υγειονομική κρίση.

Επειδή, το κόστος που θα επιβαρύνει τους ασθενείς με καρδιοπάθεια αναμένεται να είναι δυσανάλογα μεγάλο και σε αρκετές περιπτώσεις μη διαχειρίσιμο, αν η εν λόγω ιατρική πράξη δεν γίνεται σε δημόσιο νοσοκομείο.

Επειδή, με βάση τα ελληνικά δεδομένα,  τα ποσοστά επιτυχίας των επεμβάσεων αορτικών βαλβίδων με τη μέθοδο TAVI στα δημόσια νοσοκομεία είναι εντυπωσιακά.

Επειδή τα συγκεκριμένα νοσοκομειακά ιδρύματα (Παπαγεωργίου, Παπανικολάου, ΑΧΕΠΑ) πληρούν όλες τις τυπικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία των κέντρων διαδερμικής τοποθέτησης αορτικών βαλβίδων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.         Με ποιον τρόπο και σε ποιο χρόνο μετρήθηκαν οι δείκτες αξιολόγησης, προκειμένου να ληφθεί η παραπάνω απόφαση αναστολής των μονάδων εμφύτευσης διαδερμικών αορτικών βαλβίδων στα δημόσια νοσοκομεία της Β. Ελλάδας;

2.         Θα διασφαλισθεί η λειτουργία μονάδων εμφύτευσης διαδερμικών αορτικών βαλβίδων σε δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και η παροχή της εν λόγω ιατρικής υπηρεσίας στους ασθενείς;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Πούλου Παναγιώτα (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισάβετ (Μπέττυ)

Σπίρτζης Χρήστος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Χαρίτου Δημήτρης

τελευταίες δημοσιεύσεις: Στη Βουλή | Ερωτήσεις