«Η σκευωρία της ΝΔ πάνω στην οποία θέλει να στήσει σκηνικό Ειδικού Δικαστηρίου»
19 Μαΐου 2020

Ομιλία κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης της ΝΔ περί διεύρυνσης του αριθμού των διερευνώμενων αδικημάτων, που ενδέχεται να τέλεσε ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Δημήτριος Παπαγγελόπουλος, κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Η σημερινή διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής μάς δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε καθαρά – ξεκάθαρα για το παιχνίδι που παίζει η ΝΔ με τους θεσμούς, στην προσπάθειά της να συγκαλύψει το σκάνδαλο Novartis.

Και, αναπόφευκτα, μας δίνει την ευκαιρία να καταλάβουμε –ή ορθότερα να συνειδητοποιήσουμε– με ποιον τρόπο η ΝΔ θέλει, τελικά, να κυβερνά.

Θέλει να κυβερνά επειδή της δόθηκε η λαϊκή εντολή; Ή θέλει να κυβερνά σα να τις ανήκουν ιδιοκτησιακά οι θεσμοθετημένες εξουσίες;

Θέλει η ΝΔ να διερευνηθεί από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη το σκάνδαλο της Novartis; Σκοπεύει, μπορεί να θωρακίσει τη Δικαιοσύνη για να πάει μέχρι τέλους τις έρευνές της;

Γιατί, κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο σκάνδαλο, όπως είναι το σκάνδαλο Novartis, κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη διαφθορά, τη διαπλοκή πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, η ΝΔ κάνει το μαύρο – άσπρο.

Στην περίπτωση του σκανδάλου Novartis η αντιστροφή των ρόλων που επιχειρείται, ξεπερνά κάθε όριο. Οι ελεγχόμενοι γίνονται διώκτες, ο βασικός εμπλεκόμενος Φρουζής γίνεται από τη ΝΔ αξιόπιστος μάρτυρας. Όλως τυχαίως μετά την κατάθεσή του η κυβέρνηση περνά ρύθμιση που επιτρέπει το ξεπάγωμα δεσμευμένων λογαριασμών, λες και κάποιος τον επιβράβευσε που είπε –ο πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas– ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα. Βέβαια, ο ίδιος δεν είπε λέξη για Παπαγγελόπουλο και σκευωρία.

Μόνο που η εξέλιξη της Προανακριτικής, με την οποία η ΝΔ προσπάθησε με κάθε πονηρό  κι αθέμιτο μέσο να νομιμοποιήσει τα περί δήθεν «σκευωρίας Παπαγγελόπουλου», της επιφύλασσε άλλη μια αντιστροφή, που όμως δεν περίμενε.

Όχι μόνο δεν κατατέθηκε κάποιο στοιχείο απ’ το οποίο να προκύπτει παρέμβαση Παπαγγελόπουλου, αλλά αποκαλύπτεται ότι η δήθεν «σκευωρία Παπαγγελόπουλου» είναι στην πραγματικότητα μια «σκευωρία της ΝΔ». Ενορχηστρωμένη από συγκεκριμένους κύκλους της, οι οποίοι επιχειρούν να πάρουν τη ρεβάνς, αλλά και να δείξουν ποιος κάνει κουμάντο στη δεξιά παράταξη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Απ’ όσο ξέρουμε όλοι εδώ σ’ αυτήν την αίθουσα, η Δικαιοσύνη δεν έχει σταματήσει στιγμή να ερευνά το σκάνδαλο Novartis. Και, φυσικά, αυτό επιτελείται, συνεχίζει να επιτελείται με αυτοθυσία από την αρμόδια Εισαγγελέα Διαφθοράς, παρά τις προσπάθειες κάποιων να της αφαιρέσουν την υπόθεση.

Διαπιστώνει εδώ κανείς ένα παράδοξο που επιβάλλεται στη θεσμική κουλτούρα του τόπου από τις προσπάθειες της ΝΔ να συγκαλύψει το σκάνδαλο Novartis. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν συμβαίνει μια τόσο σοβαρή δικογραφία να επιχειρείται να διασπαστεί μέχρι σημείου που να μην μπορεί κανείς να θυμηθεί για ποιον λόγο την έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη. Να έχουν βγάλει οι ελεγχόμενοι πολιτικοί της ΝΔ και ο ήδη κατηγορούμενος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, την απόφαση για τους εαυτούς τους, προτού ολοκληρωθούν οι έρευνες των αρμόδιων λειτουργών της Δικαιοσύνης.

Και όταν η Δικαιοσύνη συνάντησε στις έρευνές της για το σκάνδαλο Novartis ονόματα πολιτικών προσώπων του δικού της χώρου, η ΝΔ τι έκανε;

Λειτούργησε ως προστάτης πολιτικών φίλων και συμμάχων και όχι ως προστάτης των θεσμών.

Θυμίζει αυτό τα σκάνδαλα των εξοπλιστικών, όταν κάποιοι εδώ μέσα  έλεγαν ότι δεν  προκύπτει κανένα στοιχείο εναντίον Τσοχατζόπουλου-Παπαντωνίου, ενώ υπήρχαν στοιχεία, απαιτώντας μάλιστα να ζητηθεί συγγνώμη από τους εν λόγω.

Φαίνεται, λοιπόν, πως όσα χρόνια κι αν περάσουν, αυτή η κουλτούρα συγκάλυψης παραμένει ισχυρή στο πολιτικό σύστημα που οδήγησε στην χρεωκοπία. Συγκάλυψη που αποσκοπεί στον επηρεασμό της Δικαιοσύνης κι όταν αυτό δεν πετυχαίνει στη συμμόρφωσή της.

Τους προστατευόμενους μάρτυρες η ΝΔ –κατά πώς ορίζει δικός της νόμος ως προστατευόμενους – τούς αποκάλεσε κουκουλοφόρους, κάνοντας τα πάντα για να τους εκφοβίσει. Το ίδιο έκανε και με τους εισαγγελείς της υπόθεσης. Αμφισβήτησε με πρωτοφανή ένταση τον ρόλο και το πρόσωπο της Εισαγγελέως Διαφθοράς. Δεν πρέπει να έχει ξαναϋπάρξει τέτοια ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον λειτουργιών και λειτουργών της Δικαιοσύνης.

Μας είπαν οι εμπνευστές της δήθεν «σκευωρίας Παπαγγελόπουλου» ότι η Novartis είναι μεν ένα διεθνές σκάνδαλο διαρκείας, αθέμιτων πρακτικών, επιρροής και χειραγώγησης των αγορών φαρμάκου –και στην Ελλάδα, με τη σημασία που έχει αυτό για την ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκου– αλλά μέχρι εκεί. Γιατροί έχουν ποινικές ευθύνες, μάνατζερ έχουν ποινικές ευθύνες, πολιτικοί δεν έχουν.

Αλλά, γι’ αυτό –για το αν έχουν ή δεν έχουν ποινικές ευθύνες οι πολιτικοί– δεν θα αποφανθεί ούτε η ΝΔ, ούτε το ΚΙΝΑΛ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε καμία κομματική δύναμη, ούτε κανείς άλλος. Θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

Σε ρόλο Δικαιοσύνης έρχεται, λοιπόν, η ΝΔ και αποφαίνεται πως το γεγονός ότι φτάσαμε να μιλάμε για πολιτικούς στο σκάνδαλο Novartis είναι αποτέλεσμα μιας «σκευωρίας» της προηγούμενης κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω κάποιου «Ρασπούτιν», προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και να κερδίσει έτσι τις εκλογές.

Και συστήνεται η Προανακριτική Επιτροπή για τις δήθεν παρεμβάσεις του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού, και εκεί όμως αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο η υποκρισία της ΝΔ, η χειραγώγηση των θεσμών που επιχειρεί και, εν τέλει, αυτό που όλοι υποψιαζόμαστε για το πώς θέλει να κυβερνά η ΝΔ: Ό,τι, όποτε και όπως τη συμφέρει, αρκεί να ξέρουν οι πάντες πως κάθε εξουσία της ανήκει και αλίμονο σε όποιον αμφισβητήσει αυτό της το δικαίωμα.

-Αλίμονο σε όποιον ενισχύσει τη Δικαιοσύνη στο έργο της, όπως υποχρεούται από τα θεσμικά του καθήκοντα,

-Αλίμονο σε όποιον επιχειρήσει να ρίξει τα στεγανά που προστατεύουν τη διαπλοκή,

-Αλίμονο σε όποιον τολμήσει να μιλήσει ή σε όποιον τολμήσει να διασφαλίσει ότι αυτοί που ξέρουν μπορούν άφοβα να μιλήσουν. Θα βρεθεί φορτωμένος με τον μισό ποινικό κώδικα της χώρας, κι αυτό να το έχουν υπόψη και οι υπόλοιποι.

Αν οι ιστορικοί του μέλλοντος αναζητήσουν τι πάει λάθος στις μέρες μας, ένας τρόπος θα  είναι να μελετήσουν πώς αντιλαμβάνεται η σημερινή κυβέρνηση τους θεσμούς.

Η σύσταση και λειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής θα είναι από τα sos.

Πλήρης ευτελισμός της θεσμικής λειτουργίας της Προανακριτικής Επιτροπής, αλλά και κάθε έννοιας Δικαιοσύνης. Κατάλυση εγγυήσεων, αντιδικονομικά τεχνάσματα, πιέσεις και καθεστώς τρομοκράτησης, εκφοβισμός δικαστών και μαρτύρων, αποκλεισμός μαρτύρων, χρήση απόρρητων πρακτικών από ιδιώτες.

Η ΝΔ απέκλεισε τους Τζανακόπουλο-Πολάκη από μέλη της Επιτροπής και την ίδια στιγμή έγιναν δεκτά πρόσωπα με φανερή και άμεση εμπλοκή στην υπόθεση.

Η ΝΔ έβαλε λυτούς και δεμένους να αποκαλύψουν τα πρόσωπα των προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά βρήκε τοίχο στον Άρειο Πάγο, που είπε το αυτονόητο: ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα εξεταστούν όπως εκείνοι επιθυμούν.

Και τώρα η διεύρυνση του κατηγορητηρίου. Μνημείο αντιθεσμικής κουλτούρας και πολιτικού καιροσκοπισμού.

Μια ομάδα βουλευτών της ΝΔ, βγαίνει μπροστά και υπογράφει την πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, παραθέτοντας αυτούσια κομμάτια από τα πρακτικά της Επιτροπής για τη μήνυση Μυωνή, τα οποία είναι απόρρητα και τα οποία είναι να απορεί κανείς πως περιήλθαν στην κατοχή τους.

Κι εδώ είναι που αποκαλύπτεται η σκευωρία της ΝΔ. Η κυβερνητική πλειοψηφία ξέρει ότι δεν έχει στα χέρια της στοιχεία που να αποδεικνύουν παρεμβάσεις  του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού. Αλλά κάνει τα πάντα, κόβοντας και ράβοντας το κατηγορητήριο, προκειμένου να στήσει σκηνικό Ειδικού Δικαστηρίου.

Στα παραπάνω έραψε. Να δούμε και πού έκοψε.

Η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να προχωρήσει σε διεύρυνση του κατηγορητηρίου, χρησιμοποιώντας απόρρητες καταθέσεις στην προανακριτική, προτού προλάβει να καταθέσει η πλέον βασική μάρτυρας, η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η κ. Ξένη Δημητρίου, την οποία η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να καλέσει τελευταία κι όχι από τους πρώτους, όπως θα ήταν θεσμικά ορθό. Αν, δε, ξεκινούσε από την κ. Δημητρίου είναι βέβαιο ότι η αποστολή της προανακριτικής θα τελείωνε εκεί. Αρκεί κάποιος να διαβάσει τις έξι καταθέσεις της για να αντιληφθεί του λόγου το αληθές.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια μιας πλευράς της ΝΔ να διασωθεί πολιτικά από την κατάρρευση του κατηγορητηρίου, που έστησαν οι πιο ακραίοι κύκλοι της.

Και ταυτόχρονα είναι η προσπάθεια της άλλης πλευράς της ΝΔ να στείλει μήνυμα για το τι παθαίνουν όσοι ορθώνουν ανάστημα.

Είτε με τη μια πλευρά είτε με την άλλη η ΝΔ βρίσκεται σε αδιέξοδο, γιατί από την αρχή των μεθοδεύσεών της το παιχνίδι δεν της έβγαινε.

Στην προσπάθειά της να βγει από το αδιέξοδο αυτό, δυστυχώς, μπήκε σε αχαρτογράφητα νερά, στρέφοντας δικαστικούς λειτουργούς εναντίον δικαστικών λειτουργών.

Κι εδώ το ερώτημα είναι: ποιους εναντίον ποιων; Ποιους θεώρησε αξιόπιστους και ποιους αναξιόπιστους η ΝΔ, στην απόπειρά της να φέρει το κατηγορητήριο σήμερα στα μέτρα της;

Μήπως θεώρησε αξιόπιστους αυτούς τους Εισαγγελείς που θάβουν σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς, παρατάνε φακέλους σε ντουλάπια, χάνουν φακέλους σε πλημμύρες, αρνούνται να παραλάβουν πληροφορίες από ξένες αρχές, αποφεύγουν να εξετάσουν μάρτυρες;

Κατασυκοφαντώντας ως αναξιόπιστους εκείνους που επιμένουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους, απτόητοι;

Ας δούμε, λοιπόν, τι έβγαλε το ζύγι της αξιοπιστίας, όπως την αντιλαμβάνεται η ΝΔ.

1. Η ΝΔ στηρίζεται λέει στην κατάθεση της πρώην Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, της κ. Ράικου.

*Της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς που έλεγχε τους άλλους γιατρούς, αλλά απέκρυψε ότι ο σύζυγός της έλαβε εμβάσματα από τη Novartis στον κοινό τους λογαριασμό, δήθεν για μελέτες που ακόμη ερευνάται αν έχουν γίνει. Όταν ζητήθηκαν οι αποδείξεις για τις υποτιθέμενες μελέτες, η ίδια είπε ότι το σπίτι της πλημμύρισε και καταστράφηκαν. Για την συγκεκριμένη υπόθεση εκκρεμεί σε βάρος της ποινικός έλεγχος.

*Της πρώην Εισαγγελέως Διαφθοράς που από το 2015 γνώριζε από ανώνυμη καταγγελία για τον Μανιαδάκη, αλλά μέχρι την αντικατάστασή της τον Απρίλιο του 2017, δεν έχει στείλει τον φάκελο για συσχέτιση με την υπόθεση Novartis.

*Της πρώην Εισαγγελέως Διαφθοράς που δεν κάλεσε για κατάθεση τους αυτόπτες μάρτυρες της απόπειρας αυτοκτονίας του στελέχους της NOVARTIS στο Χίλτον.

*Της πρώην Εισαγγελέως Διαφθοράς που στην επιστολή αντικατάστσής της τον Μάρτιο του ’17 έγραφε «δεν θα θυσιαστώ στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου» και αποκαλούσε την υπόθεση NOVARTIS «την κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας».

2. Η ΝΔ στηρίζεται λέει στην κατάθεση του πρώην εποπτεύοντος την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, κ. Αγγελή.

*Του δικαστικού λειτουργού που αναρωτιόμαστε πότε έλεγε αλήθεια: όταν με εισαγγελική διάταξη αποδομούσε όλες τις αιτιάσεις Σαμαρά και υπερασπιζόταν την Εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη και έβαζε τη μήνυσή του στο αρχείο;

Ή όταν θυμήθηκε να ανασύρει την μήνυση Σαμαρά μαζί με τη μήνυση Βενιζέλου στα τέλη του περασμένου Ιουνίου; Πριν από τις εκλογές και ενώ προηγήθηκε η ανακοίνωση Σαμαρά στον Τύπο;

3. Η ΝΔ λέει ότι στηρίζεται στην κατάθεση του Οικονομικού Εισαγγελέα Παναγιώτη  Αθανασίου.

Του δικαστικού λειτουργού που σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η πρώην Εισαγγελέας του ΑΠ έκρυβε στο συρτάρι του για τρία χρόνια δικογραφίες-φωτιά, για οφ σορ και πρώην υπουργούς της ΝΔ.

Του δικαστικού λειτουργού που είπε ψέματα στην υπηρεσία του ότι πήγε στη Χάγη για συνάντηση με την Εισαγγελέα του Παναμά για τα Panama Papers.

Αλλά, τα περίεργα δεν είναι μόνο αυτά.

5. Δεν σας κάνει εντύπωση η ομοιότητα των «καταγγελλόντων εισαγγελέων»;

Ράικου και Αγγελής θυμήθηκαν μετά από χρόνια ότι δέχτηκαν πιέσεις και παρεμβάσεις από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Όψιμη αντίδραση ή πρόβλημα μνήμης;

Και, τελικά, στο στόχαστρο και των δύο μπαίνει η κ. Τουλουπάκη, που δεν αρέσει στη ΝΔ, γιατί κάνει απλώς αυτό που επιτάσσει το καθήκον της ως Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, στη διερεύνηση ενός μεγάλου σκανδάλου.

Κι ενώ στο σκάνδαλο Novartis ο όγκος των στοιχείων για την απόδειξη των υπερτιμολογήσεων είναι τεράστιος, στη δήθεν «σκευωρία Παπαγγελόπουλου» υπάρχουν μόνο φήμες, λόγια και αυτοεκπληρούμενες προφητείες, προορισμένες για πηχυαίους τίτλους στα ΜΜΕ που σας στηρίζουν.

Κι αυτή είναι, τελικά, η σκευωρία της ΝΔ κατά του Παπαγγελόπουλου.

Την οποία εκφράζει αυτό το προχειρογραμμένο, ασύντακτο και ανερμάτιστο κείμενο που λέγεται διεύρυνση κατηγορητηρίου.

Άλλα λένε οι μάρτυρες, άλλα συμπεραίνουν και συνάγουν οι συντάκτες της πρότασης για διεύρυνση του κατηγορητηρίου, σε μια τυχαία παράθεση αδικημάτων του Ποινικού Κώδικα, χωρίς καμία αιτιώδη συνάφεια ανάμεσα στα πραγματικά περιστατικά και τη νομική υπαγωγή αυτών σε αδικήματα. Μόνο για τον κορωνοϊό δεν κατηγορήσατε τον Παπαγγελόπουλο.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Κλείνω με αυτό.

Η ΝΔ διεκδίκησε και διεκδικεί για τον εαυτό της ρόλο υπεράνω των θεσμών, σα να είναι ο ένας και μοναδικός κατήγορος σ’ αυτήν την κοινωνία με όλους τους υπόλοιπους στον ρόλο του κατηγορούμενου, από τις πλατείες μέχρι τις δικαστικές αίθουσες κι από τα φοιτητικά αμφιθέατρα μέχρι τα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Όμως, το «Κατηγορώ» διατυπώνεται εναντίον σας. Ένα κατηγορώ που διευρύνεται μέσα στην κοινωνία, από ολοένα και περισσότερους πολίτες που καταλαβαίνουν ότι η ΝΔ δεν θέλει απλώς να κυβερνά, αλλά να εξουσιάζει ανεξέλεγκτη. Και δεν θέλει μόνο να εξουσιάζει χωρίς έλεγχο, αλλά να εξουσιάζει χωρίς αντίπαλο, χωρίς αμφισβήτηση, στο διηνεκές.

Κι απ’ όλα όσα φοβάται η Νέα Δεξιά ότι μπορεί να ανατρέψουν την πολιτική της ηγεμονία, το σκάνδαλο Novartis είναι αυτό που τη φοβίζει περισσότερο. Γιατί, στο σκάνδαλο Novartis αποκαλύπτεται ότι για τη ΝΔ η εξουσία είναι λάφυρο, όταν δεν είναι κληρονομικό δικαίωμα.

Όμως, αυτή η χώρα δεν είναι ούτε λάφυρο ούτε κληρονομικό δικαίωμα. Είναι μνήμη, κι αυτή έρχεται από το μέλλον, όπου λάμπει η αλήθεια κι όχι τα λάφυρα, μέλλον στο οποίο δεν έχει θέση το κληρονομικό δικαίωμά της ΝΔ στο ψέμα και τη συγκάλυψη.  

Αλλά το φως, η αλήθεια και η Δικαιοσύνη!

Σας ευχαριστώ.

τελευταίες δημοσιεύσεις: Στη Βουλή