Μένουμε σπίτι, δεν καθόμαστε στα αυγά μας
28 Μαρτίου 2020

Μένουμε σπίτι, δεν σημαίνει καθόμαστε στα αυγά μας. Όλες αυτές τις μέρες βρίσκομαι στο σπίτι μου στη Νέα Κερασιά του δήμου Θερμαϊκού. Δεν πρέπει να πάω στο γραφείο, αλλά έχει γίνει γραφείο το σπίτι. Μέσω διαδικτύου συζητώ καθημερινά με τους συνεργάτες μου, ενημερώνομαι και επικοινωνώ με όποιον χρειάζεται για να έχω πλήρη εικόνα. Και παρεμβαίνουμε. Στη μάχη κατά του κορωνοϊού εκτυλίσσονται και πολλές άλλες παράλληλες μάχες, τις οποίες καλούμαστε να δώσουμε από την ίδια θέση ευθύνης. Συνεχίζουμε να καταθέτουμε ερωτήσεις στη Βουλή, να κινητοποιούμαστε για νέα προβλήματα που ανακύπτουν, όπως η επιστροφή των Ελλήνων φοιτητών από τη Βρετανία, η κατάσταση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, οι διακοπές ρεύματος σε οικισμούς Ρομά, οι ηλικιωμένοι που μένουν μόνοι χωρίς θέρμανση, και άλλα πολλά. Είναι συλλογική η προσπάθεια κι όχι ενός ανδρός αρχή.

Οι συνήθειές μου προσαρμόζονται, αλλά οι καθημερινές ασχολίες δεν έχουν αλλάξει. Και θα σιδερώσεις, και θα καθαρίσεις, και θα ετοιμάσεις φαγητό, και θα διαβάσεις, και θα συζητήσεις με τον σύντροφό σου, και θα βοηθήσεις την ηλικιωμένη μάνα σου που ζει μόνη της. Ό,τι κάνουν οι πολλοί. Μου λείπει η φυσική επαφή με τους ανθρώπους στις γειτονιές και προσπαθώ να την αναπληρώσω με την τεχνολογία. Όμως, ο χρόνος δεν περισσεύει ούτε τώρα.

Δεν είναι μόνο η άσκοπη μετακίνηση που μας βάζει σε κίνδυνο, αλλά και η άσκοπη αδράνεια του μυαλού. Δεν μπορούμε να μην σκεφτόμαστε πόσο λάθος είναι η υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Κι επειδή ήδη η πανδημία του κορωνοϊού γίνεται ξανά κρίση για τους οικονομικά ευάλωτους, από τώρα σκεφτόμαστε πώς θα επανέλθουμε δριμύτερα στο σχέδιο ενίσχυσης της δημόσιας υγείας. Θα τα ξαναπούμε εκ του σύνεγγυς, υγιείς και δυνατότεροι. Έως τότε, μένουμε σπίτια μας, που είναι όχι οχυρά, αλλά κύτταρα ζωής.

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Καρφίτσα” και τον δημοσιογράφο Γιώργο Νεοχωρίτη


τελευταίες δημοσιεύσεις: Τελευταία νέα