Δεν θα μείνουμε αναίσθητοι
26 Μαρτίου 2020

Άρθρο στο Speedynews.gr

https://speedynews.gr/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AC-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B8%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CF%83%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%BF/?fbclid=IwAR3zdW_8ECZYuj3t5U1LxrxiP5NMXuadZJevUVKbrXbd-TyzJeN745qfOKE

Τα περιοριστικά μέτρα μετακίνησης για την αποφυγή διασποράς του κορoνοϊού έχουν αλλάξει και συνεχίζουν να μεταβάλουν δραματικά την καθημερινότητά μας. Οι περισσότεροι αναζητούμε διαφυγή στο διαδίκτυο, εκεί όπου συγκεντρώνεται πλέον η συντριπτική πλειοψηφία του ενδιαφέροντος και μπορεί να εκτονώνεται εξ αποστάσεως-για πόσο άραγε- η ανάγκη για κοινωνική επαφή. Η επιθυμία της εξόδου και της συνάντησης.

Νέες κοινότητες, νέα διάσταση της δημόσιας σφαίρας. Στο Facebook, το Instagram, το Netflix, τις διαδικτυακές εκδόσεις των μεγάλων εφημερίδων, τα ειδησεογραφικά σάιτ, το Youtube και σε πλήθος άλλων εφαρμογών, από  γυμναστική μέχρι ηλεκτρονικά  ημερολόγια, ο κόσμος κοιμάται και ξυπνά δικτυωμένος. Από μακριά, με μόνη επαφή αυτή του δαχτύλου στην οθόνη της συσκευής.

Η αναγκαιότητα της παραμονής στο σπίτι δεν αμφισβητείται. Είναι η άμυνα απέναντι στον κορoνοϊό, μιας και το κράτος δεν φαίνεται να κόπτεται ιδιαίτερα για την αντεπίθεσή μας, που είναι τα τεστ ανίχνευσης του ιού. Δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό. Αλλά, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα αφήσει σημάδι στο σώμα της κοινωνίας. Ακόμη και στα δικά μας.  Τα κιλά προστίθενται, οι θερμίδες δεν χρειάζονται γιατί δεν καίγονται, τα κορμιά παχαίνουν, οι αισθήσεις αδυνατίζουν…Όσο απαγορεύεται να αγγίζεις, τόσο η αφή θα ξεθωριάζει. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν βρεθήκαμε τόσο μαζικά αποκομμένοι απ’ όλα εκείνα τα στοιχεία που μας ξεχωρίζουν ως ανθρώπους. Τη φυσική επαφή με τον δίπλα, τον συγκαθιστό χορό. Μοιάζει σαν ειρωνεία το γεγονός ότι ο κορoνοϊός χτυπά πραγματικά τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης. Παροδική η απώλεια, αν κάποιος βγει αλώβητος από αυτή την αναμέτρηση.
Η επόμενη μέρα, μετά από αυτή την μάχη,  δεν θα μας βρει αναίσθητους. Ο αγώνας για μια καλύτερη κοινωνία θα περάσει ξανά μέσα από την αναζήτηση της επαφή μας με τον άλλον. Αυτήν που μας στήριξε στα πιο δύσκολα και μας έκανε συνανθρώπους. Δηλαδή, πραγματικούς ανθρώπους.

τελευταίες δημοσιεύσεις: Τελευταία νέα