#ΑπόΚοντά – Η ιδιωτικοποίηση της ευθύνης

Άρθρο στο speedynews.gr

Κανείς δεν ξέρει αν ξημερώνει μια νέα μέρα ή μια νέα εποχή. Η πανδημία του κορωνοϊού μονοπωλεί τις συζητήσεις και καθορίζει τα πάντα στη ζωή μας. Κλεισμένοι στα σπίτια τους, οι άνθρωποι δίνουν μια μεγάλη μάχη για την υγεία των ίδιων και των συνανθρώπων τους. Κυρίως, δίνουν μια μάχη απέναντι στον φόβο. Παρά τα fake news, που δημιούργησαν κλίμα και τελικά έστρωσαν το χαλί για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, οι συμπολίτες μας τήρησαν και τηρούν τα μέτρα περιορισμού των κινήσεων, αποδεικνύοντας ότι γνωρίζουν να προστατεύουν τους εαυτούς τους και τους άλλους. Γιατί παρά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, διατηρούν το αίσθημα συλλογικής μοίρας και καθήκοντος. Αναγνωρίζουν και υποστηρίζουν τις προσπάθειες όσων μάχονται στην πρώτη γραμμή. Των γιατρών, των νοσηλευτών, των εργατών της καθαριότητας, των εργαζομένων στις μεταφορές και στις υπηρεσίες που μένουν ανοιχτές για τα στοιχειώδη. Και περιμένουν από το κράτος, τους εργοδότες κι όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης, να επιδείξουν την ίδια ευθύνη που επιδεικνύουν κι αυτοί.

Οι τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία δεν είναι ατομική ευθύνη. Στην κρίση των μνημονίων και σ’ όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν, κάποιοι προσπάθησαν να ιδιωτικοποιήσουν τη δημόσια υγεία, αφήνοντάς την  βαθιά πληγμένη, σχεδόν ημιθανή. Είναι οι ίδιοι που σήμερα προσπαθούν να ιδιωτικοποιήσουν την κρατική ευθύνη.

Η δημόσια υγεία είναι το άθροισμά μας. Αυτό από το οποίο αφαιρούνται καθημερινά συνάνθρωποί μας που χάνουν τη ζωή τους…

Θα λογαριαστούμε μετά. Αυτό που προέχει τώρα είναι κάθε νέα μέρα που ξημερώνει να μας βρίσκει όλους υγιείς και παρόντες.