Δύο ερωτήσεις Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για ευάλωτες οικονομικά ομάδες και ελεύθερους επαγγελματίες #κορωνοϊός
13 Μαρτίου 2020

Νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και νερό κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό

Σε αδιέξοδο ελεύθεροι επαγγελματίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών

Δύο ερωτήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες οικονομικά ομάδες από την εξάπλωση του κορωνοϊού και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών κατέθεσαν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης και Αν. Τομεάρχη Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης).

Στα μέτρα της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία σχετική πρόβλεψη ή δέσμευση για την εξασφάλιση βασικών αγαθών και υπηρεσιών προς τις οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες η απαλλαγή από κάθε είδους ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις έχει περιοριστεί με τοπικά κριτήρια σε περιοχές όπου τα κρούσματα ήταν σε μεγάλη έξαρση.

Είναι γεγονός ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει προκαλέσει σοβαρές ανατροπές και πληθώρα προβλημάτων στην καθημερινότητα όλων των πολιτών. Σύσσωμη η κοινωνία δίνει τον αγώνα για την υπεράσπιση των πιο ευάλωτων και ευπαθών μελών της από την εξάπλωση της νόσου. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον αγώνα αυτό και καλεί όλους τους πολίτες να επιδείξουν ευθύνη και να συμβάλουν στη συλλογική προσπάθεια.

Ταυτόχρονα, κανείς δεν θα πρέπει να αγνοεί ότι υπάρχουν οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες και τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν στοιχειώδεις ανάγκες, κινδυνεύοντας σε πολλές περιπτώσεις να μείνουν χωρίς νερό και ρεύμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και, κατ’ επέκταση, για τη δημόσια υγεία. Το πρόβλημα καθίσταται μεγαλύτερο με την ανάγκη περιορισμού των μετακινήσεων και παραμονής στην οικία, εν μέσω έξαρσης του ιού.

Επιπλέον, για τον ίδιο λόγο αλλά και ως συνέπεια των προληπτικών μέτρων απαγόρευσης μαζικών εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων, πλήττονται ιδιαίτερα πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, έχουν αποκλειστική πηγή εσόδων από μαζικές δραστηριότητες (π.χ δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, μουσικοί, μεταφραστές, διοργανωτές εκδηλώσεων, επαγγελματίες τουριστικού κλάδου) και οι οποίοι τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με την προοπτική σημαντικής απώλειας των εσόδων τους, από τα οποία καλύπτουν ανάγκες και τακτικές υποχρεώσεις.

Συνέπεια των παραπάνω είναι η διεύρυνση της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας, σε μια περίοδο που προέχει η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και η αλληλεγγύη. Για τον ΣΥΡΙΖΑ κάθε απάντηση της πολιτείας θα πρέπει να διασφαλίζει την αξιοπρέπεια των πολιτών και να αποτελεί εχέγγυο για το κοινωνικό κράτος.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με δύο ερωτήσεις προς τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Υγείας, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη των συμπολιτών μας, των οικονομικά ασθενέστερων και των ελεύθερων επαγγελματιών με δελτίο παροχής υπηρεσιών, που πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Αναλυτικά τα κείμενα των ερωτήσεων:

Αθήνα, 13  Μαρτίου  2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς κ.κ. Υπουργούς

– Οικονομικών

-Υγείας

-Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

-Περιβάλλοντος και Ενέργειας

-Ανάπτυξης & Επενδύσεων

-Υποδομών & Μεταφορών

Θέμα: «Προστασία από τον Κορωνοϊό των ευάλωτων οικονομικά ομάδων»

Η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει προκαλέσει σοβαρές ανατροπές και πληθώρα προβλημάτων στην καθημερινότητα όλων των πολιτών. Όμως, ιδιαίτερη μέριμνα χρειάζεται για τις ευάλωτες και ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου. Ακόμα πιο μεγάλη θα πρέπει να είναι η έγνοια για τους οικονομικά ασθενέστερους και κυρίως για εκείνα τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, τα οποία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν στοιχειώδεις ανάγκες ή στερούνται βασικών αγαθών, όπως το νερό, το ρεύμα, το φυσικό αέριο κλπ. Η  αποστέρηση όλων αυτών προκαλεί αδυναμία τήρησης των κανόνων υγιεινής, με όποιες συνέπειες θα μπορούσαν να υπάρξουν για την υγεία των ίδιων και του υπόλοιπου πληθυσμού.

Πολλά νοικοκυριά- ακόμα και εκείνα που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διακανονισμού και ρύθμισης οφειλών- κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό και ρεύμα, καθώς δεν έχει εξαγγελθεί κάποιο σχετικό μέτρο, έστω και για προσωρινό πάγωμα διακοπών ηλεκτροδοτήσεων ή και υδροδοτήσεων λόγω χρεών.

Όπως προκύπτει, για παράδειγμα, από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εθελοντική οργάνωση «Εύνοια», η οποία  δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη και στηρίζει περισσότερες από 600 οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας και της ανέχειας:  το 80% των οικογενειών αυτών έχουν οφειλές προς τη ΔΕΗ με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να μείνουν χωρίς ρεύμα.  Στις οικογένειες αυτές υπάρχουν παιδιά, ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και άτομα μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι  αποτελούν ευπαθείς ομάδες.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνονται και από την πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ, από την οποία προκύπτει ότι το ποσοστό των Ελλήνων που δεν μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς αγγίζει το 68,3%. Εξ αυτών, το 12,9% ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το 55,4% χαρακτηρίζονται ως οικονομικά ευάλωτοι.

Επειδή, η προστασία της δημόσιας υγείας, ιδίως σε περιόδους έξαρσης επιδημιών που απειλούν τον πληθυσμό είναι χρέος της Πολιτείας  και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Επειδή  είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η εξασφάλιση βασικών αγαθών, όπως το ρεύμα και το νερό, ιδίως σε περιόδους όπου τα κρούσματα του κορωνοϊού λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις και τα μέτρα υγιεινής είναι αναγκαία για όλους τους πολίτες.

Επειδή στη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ουδεμία σχετική πρόβλεψη ή δέσμευση υπάρχει.

Επειδή, συχνά η καταβολή των επιδομάτων ένδειας που χρησιμοποιούνται για την

εξόφληση μέρους αυτών των λογαριασμών καθυστερεί προκαλώντας φόβο, ανασφάλεια και αβεβαιότητα στις οικογένειες αυτές.

Επειδή, η λήψη μέτρων για την προστασία των ευάλωτων αυτών ομάδων  ενδυναμώνει την κοινωνική  συνοχή και ευημερία, διασφαλίζει την αξιοπρέπεια και αποτελεί πυλώνα για το κοινωνικό κράτος δικαίου.

Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί

Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την εξασφάλιση βασικών αγαθών, όπως το νερό και το ρεύμα σε  άπορες οικογένειες και νοικοκυριά που ζουν στα όρια της φτώχειας και της ανέχειας, ιδίως σε μια περίοδο  όπου η έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αυγέρη Θεοδώρα

Αβραμάκης Ελευθέριος

 Αθανασίου Αθανάσιος

Βαρδάκης Σωκράτης

 Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

 Ζουράρις Κωνσταντίνος

 Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

 Κασιμάτη Ειρήνη

 Καφαντάρη Χαρά

 Λάππας Σπυρίδων

 Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

 Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μωραΐτης Αθανάσιος

 Ξανθόπουλος Θεόφιλος

 Παπαδόπουλος Αθανάσιος

 Παπανάτσιου Αικατερίνη

 Πούλου Παναγιώτα

 Ραγκούσης Ιωάννης

 Σαρακιώτης Ιωάννης

 Σκουρολιάκος Παναγιώτης

 Τζούφη Μερόπη

 Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

 Φάμελλος Σωκράτης

 Χρηστίδου Ραλλία

 Ψυχογιός Γεώργιος

Αθήνα, 13  Μαρτίου  2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Πρός τους κ.κ. Υπουργούς

– Οικονομικών

– Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Θέμα: «Μέτρα στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών που πλήττονται εξαιτίας του κορωνοϊού»

Ένα από τα άμεσα προληπτικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ήταν η απαγόρευση μαζικών εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων κλπ. Το μέτρο αυτό είχε ως συνέπεια την ματαίωση ή την αναβολή για μη προσδιορισμένο χρονικό διάστημα πολλών εκδηλώσεων, όπως για παράδειγμα συνεδρίων, συναυλιών, εκθέσεων, αθλητικών αγώνων, τουριστικών διοργανώσεων κα. Σε αυτές απασχολούνται πολλοί επαγγελματίες , διαφόρων ειδικοτήτων, που ξαφνικά θα απολέσουν σημαντικό μέρος των εσόδων τους.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο επαχθές για ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι αμείβονται με δελτίο παροχής  υπηρεσιών και τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποτελούν για εκείνους την κύρια ή αποκλειστική πηγή προσόδων και βιοπορισμού(λ.χ. δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, μουσικοί, μεταφραστές, διοργανωτές εκδηλώσεων, επαγγελματίες τουριστικού κλάδου).

Ωστόσο, η  ακύρωση αυτών των δραστηριοτήτων και η συνακόλουθη απώλεια εσόδων δεν  συνεπάγονται  και απαλλαγή από τις κάθε είδους ασφαλιστικές ή  φορολογικές υποχρεώσεις, στις οποίες οφείλουν να είναι συνεπείς οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Επειδή, ήδη έχει προκληθεί σημαντικό οικονομικό πλήγμα στην αγορά και στα έσοδα των επιχειρήσεων λόγω των διαστάσεων που προσέλαβε η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Επειδή, ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς σταθερό εισόδημα πλήττονται καίρια, λόγω της ακύρωσης δραστηριοτήτων, οι οποίες θα τους εξασφάλιζαν πόρους αναγκαίους για την επιβίωσή τους και την κάλυψη των αναγκών τους.

Επειδή, ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την στήριξη πληγέντων επαγγελματιών, ιδίως όμως με τοπικά κριτήρια σε περιοχές όπου τα κρούσματα ήταν σε μεγάλη έξαρση.

Επειδή, δημιουργείται μεγάλη επισφάλεια και αβεβαιότητα στους περισσότερους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών που στα τέλη Μαρτίου υποχρεούνται να καταβάλουν τις τριμηνιαίες εισφορές τους.

Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:

Τι μέτρα προτίθενται να ληφθούν για τους ελεύθερος επαγγελματίες, οι οποίοι πλήττονται σημαντικά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αυγέρη Θεοδώρα

 Αχτσιόγλου Ευτυχία

Τσακαλώτος Ευκλείδης


τελευταίες δημοσιεύσεις: Στη Βουλή | Ερωτήσεις