Δώρα Αυγέρη στο tvxs.gr: Ο Φρουζής επιβεβαίωσε όλα όσα πιστεύαμε για τη Novartis

Συνέντευξη της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β΄Θεσσαλονίκης, αν. Τομεάρχη Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Δώρας Αυγέρη, στο tvxs.gr

Για τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής, που έχουν περάσει στο ουσιαστικό τους σκέλος, αλλά και την εικόνα που διαμορφώνεται μετά από τέσσερις μήνες διακυβέρνησης ΝΔ, μίλησε στο tvxs.gr η Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, για τη φερόμενη ανάμιξη του Δ. Παπαγγελόπουλου στη διερεύνηση της υπόθεσης. 
 

  • Προεκλογικά η ΝΔ μιλούσε για εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με σκοπό τη γρήγορη εφαρμογή του κυβερνητικού της προγράμματος. Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές η κυβέρνηση της ΝΔ ανοίγει το ένα μέτωπο μετά το άλλο, επιλέγοντας τη στρατηγική της έντασης. Πιστεύετε ότι θα επιμείνει σ’ αυτήν;

Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες του πραγματικού πολιτικού σχεδίου της ΝΔ, που μπορεί να συνοψιστεί στη φράση «πίσω ολοταχώς». Η ΝΔ προεκλογικά μετήλθε όλες τις μεθόδους, απευθυνόμενη υποτίθεται στον μεσαίο χώρο, για να καταφέρει να συσπειρώσει τα πιο συντηρητικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Σήμερα έχει αφήσει στην άκρη τα περί τέταρτου μνημονίου και εθνικής προδοσίας, και επιχειρεί να ξαναστήσει ένα κράτος της Δεξιάς, όπου τον πρώτο λόγο έχει ο κοινωνικός αυτοματισμός και η καταστολή. Γιατί, το θέλει αυτό; Διότι, μόνον έτσι μπορεί να πετύχει τον βασικό στόχο της που είναι η επαναφορά της οικονομίας σε νεοφιλελεύθερη τροχιά, όπως την είχε ξεκινήσει στα μνημόνια αλλά ανακόπηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το ‘15. Κι αυτή η νεοφιλελεύθερη τροχιά της ΝΔ δεν έχει προτεραιότητα ούτε το Μακεδονικό, ούτε το προσφυγικό, ούτε την ανάπτυξη για τα μεσαία στρώματα, πόσο μάλλον τις πολλές και καλές δουλειές για αυτούς που είναι άνεργοι ή υποαμοίβονται. Η νεοφιλελεύθερη τροχιά της ΝΔ οδηγεί πρωτίστως στη διασφάλιση των προνομίων μπίζνεσμαν τύπου Φρουζή, επενδυτών σαν εκείνους που χτίζουν καζίνο – Καρυάτιδες και πλήθους κομματικών παραγόντων και παραγοντίσκων σαν αυτούς που διορίζονται πλέον κατά εκατοντάδες στις θέσεις του λεγόμενου επιτελικού κράτους. Η ΝΔ θα επιμείνει να πουλά νεοσυντηρητισμό στην κοινωνία και νεοφιλελευθερισμό στην οικονομία. Αυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε περισσότερο αυταρχισμό και ένταση.

Μιλάτε για νεοσυντηρητισμό, αλλά στο Μακεδονικό και το προσφυγικό βλέπουμε την κυβέρνηση να αλλάζει ρότα και να απομακρύνεται από τις προεκλογικές της θέσεις. Πώς εκτιμάτε ότι θα κατευνάσει τους ψηφοφόρους που περίμεναν ότι θα αλλάξει τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Από την πρώτη στιγμή τα κυβερνητικά στελέχη εγκατέλειψαν δια της πλαγίας τη σκληρή γραμμή περί προδοτικής συμφωνίας και προσπάθησαν να επικοινωνήσουν τη γραμμή περί πιστής εφαρμογής της ίδιας συμφωνίας. Όταν πέρασε το μετεκλογικό hangover, η ΝΔ βρέθηκε αντιμέτωπη με την πραγματικότητα. Το ίδιο συνέβη και με το προσφυγικό, το οποίο όμως αποδεικνύεται μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τη ΝΔ, γιατί αυτό δεν μπορεί να περάσει με επικοινωνιακές ασπιρίνες. Στο προσφυγικό συγκρούονται αξίες και αντιλήψεις που ξεπερνούν τις στενές κομματικές γραμμές. Ο ανθρωπισμός δεν κατανέμεται σε ποσοστά. Ή τον έχεις ή δεν τον έχεις. Κι αυτό που μέχρι στιγμής έχει η ΝΔ είναι απ’ τη μια υπουργούς που μιλούν για ανθρωπιστικές παραδόσεις και απ’ την άλλη βουλευτές που μιλούν για «λαθραίους» ανθρώπους. Επομένως, η ΝΔ είτε θα αποχαιρετήσει τη φιλελεύθερη παράδοσή της, είτε θα διαγράψει την ακροδεξιά συνιστώσα της. Δεν μπορεί να πατάει σε δύο βάρκες για πολύ καιρό. Μέχρι να βυθιστεί, όμως, θα προσπαθεί να αποπροσανατολίζει Και εκεί, ξέρετε, ο νεοσυντηρητισμός είναι αρκετά επινοητικός στο να κατασκευάζει εχθρούς. Μέρες που είναι τα βάζει με τους φοιτητές. Αύριο μεθαύριο με κάποιους άλλους. Τα ‘χουμε ξαναζήσει αυτά με δεξιές κυβερνήσεις, απλώς αυτή τη φορά αυτή η δεξιά κυβέρνηση έχει ανέβει πίστα.

  • Θεωρείτε ότι η ΝΔ χειρίζεται την υπόθεση της Novartis με στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη; Ποιο αφήγημα τελικά επικρατεί, η σκευωρία ή το σκάνδαλο;

Κατ’ αρχάς, η υπόθεση Novartis είναι ένα καραμπινάτο σκάνδαλο. Δεν πρόκειται εδώ για μάχη αφηγημάτων. Το σκάνδαλο είναι υπαρκτό, η δικαστική διερεύνηση βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη ένας πρώην υπουργός και εν ενεργεία βουλευτής είναι αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη. Από ‘κει και πέρα, είναι σαφές ότι το αφήγημα περί «σκευωρίας» είναι μια κατ’ εξοχήν προσπάθεια αποπροσανατολισμού, όχι μόνο τώρα που βγαίνουν στην επιφάνεια τα αδιέξοδα των προεκλογικών υποσχέσεων, αλλά από την αρχή της δικαστικής διερεύνησης.

Ας θυμηθούμε εδώ ότι και σε παλαιότερες περιπτώσεις, όπως αυτές των εξοπλιστικών ή της Siemens, οι τότε κυβερνώντες προσπάθησαν να κλείσουν τις υποθέσεις άρον – άρον. Μπορείτε να ανατρέξετε σε τίτλους εφημερίδων δέκα χρόνια πίσω, που κάνουν λόγο για «γαλάζια σκάνδαλα που μπαίνουν στο συρτάρι» ή αντίστοιχα «πράσινα σκάνδαλα» αναλόγως ποιος ήταν κυβέρνηση κάθε φορά. Η διαφορά με το σκάνδαλο Novartis είναι ότι, αφενός εξελίχθηκε και σε εποχές που ΝΔ – ΠΑΣΟΚ συγκυβερνούσαν – οπότε ποιος να κατηγορήσει ποιον -, αφετέρου ποτέ δεν βρέθηκαν τόσο κοντά στον δικαστικό έλεγχο τόσα στελέχη πρώτης γραμμής. Θυμόσαστε εσείς να μιλά κανείς για «σκευωρία Siemens», παρόλο που το σκάνδαλο έφτανε με βαλίτσες μέσα σε κομματικά γραφεία; Σε εποχές που κάποιοι ένιωθαν άτρωτοι, το πολύ να έβρισκαν έναν αποδιοπομπαίο τράγο. Δεν μηχανεύονταν τέτοια αφηγήματα, με τέτοια ένταση. Αυτά τα κατασκευάζουν κάποιοι τώρα, επειδή νιώθουν ότι χάνουν τον έλεγχο.

  • Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι αντιτείνουν ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο σκάνδαλο Novartis έχουν μοναδικό σκοπό τη στοχοποίηση των πολιτικών του αντιπάλων, ότι πήρατε δηλαδή ένα ιατρικό σκάνδαλο και το μετατρέψατε σε πολιτικό για να κλείσετε φυλακή κάποιους. Υπάρχει περιθώριο συνεννόησης, όταν διατυπώνονται εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε μια αμφότερη δίκη προθέσεων;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και ο κύριος εκφραστής της προοδευτικής παράταξης στη χώρα, με καταγεγραμμένο εκλογικό ποσοστό 32%. Δεν δικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε παριστάνει τον αστυνομικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει πολιτικές θέσεις και οι μάχες που δίνει είναι πολιτικές. Για τις ποινικές ευθύνες του σκανδάλου Novartis η Δικαιοσύνη έχει τον πρώτο λόγο. Όμως, δεν μπορεί να ισχυρίζεται κάποιος σοβαρά ότι ένα σκάνδαλο αυτού του διαμετρήματος είναι κενό πολιτικών ευθυνών. Αν δεχθούμε κάτι τέτοιο, αν δηλαδή δεχθούμε ότι χιλιάδες γιατροί, κι από κοντά επιχειρηματίες και κρατικοί λειτουργοί, είχαν καταφέρει να στήσουν και να λειτουργήσουν απρόσκοπτα επί σειρά ετών ένα τέτοιο κύκλωμα διαφθοράς και με τέτοιο κόστος για το ελληνικό Δημόσιο, κάτω από τη μύτη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τότε μιλάμε για πρωτοφανή ανικανότητα. Φτάνουμε δε στο τραγελαφικό συμπέρασμα να μπορεί το FBI να παίρνει είδηση ότι κάτι λάθος συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά οι ελληνικές αρχές όχι! Αν μη τι άλλο, αυτό είναι προσβλητικό για το πολιτικό σύστημα και για όλους όσοι πολιτευόμαστε.
Μια σοβαρή και έντιμη πολιτική δύναμη που υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί να μην καταδείξει την πολιτική διάσταση του ζητήματος. Το σκάνδαλο Novartis δεν έπληξε μόνον την πολιτική αξιοπιστία κάποιων που δεν λογάριασαν το δημόσιο χρήμα. Το πιο σοβαρό είναι ότι δεν λογάριασε την υγεία χιλιάδων ανθρώπων με τις υπερ – συνταγογραφήσεις αχρείαστων φαρμάκων. Ας είμαστε τουλάχιστον ειλικρινείς, ως πολιτικές δυνάμεις, τι και ποιον υπερασπιζόμαστε. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια υγεία. Μπορεί να πει το ίδιο η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ; Μέχρι στιγμής το μόνο που σπεύδουν να κάνουν είναι να εμφανίζονται ως υπερασπιστές των στελεχών τους και των προνομιακών συνομιλητών τους στην πηγή του σκανδάλου.

  • Από τα όσα φέρεται να έχουν λεχθεί στην Προανακριτική Επιτροπή προκύπτουν δημοσιεύματα με καταθέσεις του κ. Φρουζή, οι οποίες φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις αιτιάσεις περί σκευωρίας. Πως τοποθετείστε σ’ αυτό και ποια θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια;

Είναι αναμενόμενο ότι η επικοινωνιακή υπεροπλία της κυβέρνησης της επιτρέπει να προβάλλει κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή της τα όσα διαδραματίζονται στην Επιτροπή. Προκειμένου να αποφύγει τη μάχη της ουσίας, καταφεύγει στη μάχη των εντυπώσεων. Έδειξε, εξάλλου, τις προθέσεις της από την αρχή της διαδικασίας, αποκλείοντας δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την προσχηματική κλήση τους ως μαρτύρων. Ακόμα κι έτσι, όμως, οι αντιφάσεις της δήθεν «σκευωρίας» δεν μπορούν να κρυφτούν.

Μπορεί κανείς να διαβάσει σελίδες επί σελίδων στον φιλοκυβερνητικό τύπο για την υπόθεση Novartis και την Προανακριτική Επιτροπή. Αν παρακάμψει τους τίτλους, που φτιάχνονται για να προκαλούν εντυπώσεις, και μπει στην ουσία του ρεπορτάζ, δεν θα βρει ούτε ένα διατυπωμένο τεκμήριο για την υποτιθέμενη ανάμιξη του κ. Παπαγγελόπουλου στις εισαγγελικές έρευνες. Θα έρθει, βέβαια, ο αναγνώστης αντιμέτωπος και με γκάφες. Υποτίθεται ότι βγήκε λαβράκι από μια – υποτίθεται – «άγνωστη» συνάντηση του – κατηγορούμενου, ας μην ξεχνάμε – κ. Φρουζή με την εισαγγελέα κ. Τουλουπάκη το ’18. Αλλά, τελικά κάθε άλλο παρά άγνωστη ήταν αυτή η συνάντηση. Το σχετικό, μάλιστα, ρεπορτάζ είχε δημοσιευθεί από τότε σε εφημερίδα φίλα προσκείμενη στη ΝΔ. Φυσικά, κανένα σχόλιο δεν γίνεται από κυβερνητικά χείλη για τον τρόπο με τον οποίο ο πρώην ισχυρός άντρας της Novartis μπορεί πλέον να εκμεταλλευτεί τις ποινικές διατάξεις της ΝΔ για να αποδεσμεύσει τα χρήματά του που τα έχει φυγαδέψει στο εξωτερικό.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσέρχονται στην Προανακριτική Επιτροπή με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που προκύπτει από την αποστολή και το έργο της, ακόμη κι αν η ίδια η σύστασή της εξυπηρετεί τις εσωτερικές ισορροπίες της ΝΔ, τη συσκότιση και όχι την ανάγκη για τη διερεύνηση της ουσίας του σκανδάλου. Δεν θα αφήσουμε να παρεκκλίνει σε κανενός είδους επικοινωνιακό παιχνίδι κι ούτε θα δεχτούμε ένας κοινοβουλευτικός θεσμός να γίνει εκκολαπτήριο fake news. Το μόνο που μπορούμε να σχολιάσουμε, μετά την τριήμερη κατάθεση Φρουζή, είναι πως όχι απλώς δεν αμφισβητήθηκε κατ’ ελάχιστο  η άποψη που είχαμε για την υπόθεση, τουναντίον, επιβεβαιώθηκε και ενισχύθηκε περαιτέρω. 

  • Σε όλο αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, είναι σε θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να προτάξει ένα διαφορετικό πολιτικό όραμα; Μήπως, τελικά, το κοινό έχει κουραστεί και στρέφει τις πλάτες του σε αυτού του είδους τις διαμάχες;

Η πολιτική αναμέτρηση δεν γίνεται για χάρη της επικοινωνίας. Όπως σας είπα και νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει πολιτικές μάχες και τις δίνει για να τις κερδίσει. Κάποιες είναι σπουδαιότερες από κάποιες άλλες, αλλά όλες έχουν τη σημασία τους. Να μην ξεχνάμε δε ποιος είναι ο πόλεμος. Η ΝΔ δεν διαχειρίζεται απλά την παλινόρθωση των νεοφιλελεύθερων στοχεύσεών της με τη συνδρομή νεοσυντηρητικών δογμάτων. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι προεκλογικά τα ηγετικά στελέχη της τόνιζαν σε κάθε ευκαιρία ότι «πρέπει να τελειώνουμε με τις ιδέες της αριστεράς». Και είναι πρωτόγνωρο – τολμώ να πω – το θράσος με το οποίο διατυπώνονται ανιστόρητες θέσεις, – από το φοιτητικό κίνημα, μέχρι την εξωτερική πολιτική και τις ιστορικές επετείους – από στελέχη και παράγοντες της Δεξιάς. Από το «δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο» έχουμε φτάσει σε ανοησίες περί συριακού οπλοστασίου στα υπόγεια της ΑΣΟΕΕ. Όλα αυτά καταδεικνύουν την ενορχηστρωμένη προσπάθεια των δυνάμεων της συντήρησης να γραφτεί εκ νέου η ιστορία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα ιδιωτών με την αρχαιοελληνική έννοια, ανθρώπων που ιδιωτεύουν, που δεν ενδιαφέρονται για τα κοινά, που υπομένουν κάθε αυθαιρεσία της εξουσίας, που υπακούουν στο «πίστευε και μη ερεύνα», με μοναδικό αντάλλαγμα την υπόσχεση ότι τη δική τους πόρτα δεν θα τη χτυπήσουν. Είναι στο χέρι του καθενός αν θέλει να τον αντιμετωπίζουν ως κοινή γνώμη ή ως ενεργό πολίτη. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη έχουν ήδη διαπιστώσει αυτήν την κοινωνική τερατογένεση, όπου οι πολίτες απλώς θα νομιμοποιούν τις αποφάσεις της ελίτ κάθε τέσσερα χρόνια, ξεσπώντας στο μεσοδιάστημα προς όποιον βλέπουν πιο ανίσχυρο από τους ίδιους. Το όραμά μας στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το όραμα ανθρώπων μέσα απ’ την κοινωνία, με τους οποίους είμαστε καθημερινά σε γόνιμο διάλογο. Στη χώρα υπάρχει προοδευτική συναντίληψη. Κι αυτή η συναντίληψη δεν εξαντλείται στο πώς θα αποκρούσουμε ένα νέο κράτος της Δεξιάς. Εξαντλεί κάθε περιθώριο για το πώς θα οργανώσουμε ως προοδευτική συμμαχία μια νέα κοινωνική πραγματικότητα πάνω σε προγραμματικές βάσεις, όπου το δημόσιο συμφέρον, το κοινωνικό κράτος και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο θα είναι αδιαπραγμάτευτα.