Ομιλία στους Νέους Επιβάτες Δήμου Θερμαϊκού, 19 Ιουνίου 2019
20 Ιουνίου 2019

#ΑπόΚοντά Νέοι Επιβάτες
#Ομιλία 
#Ψηφίζουμεγιατηζωήμας

Αγαπητές Φίλες, Αγαπητοί φίλοι, 
Μαζί ταξιδεύουμε τις τελευταίες δεκαετίες στο δήμο Θερμαϊκού. Από επιλογή κατοικώ εδώ από το 1998, συγκάτοικοι είμαστε, παλιοί και νέοι στην περιοχή. 
Προσφυγικές οι οικογένειες πολλών από μας, γνωρίσαμε τη φιλοξενία του τόπου, αφήνοντας πίσω τις χαμένες πατρίδες. Δεκαετίες μετά, ανταποδώσαμε αυτήν τη φιλοξενία, καθώς γίναμε μια από τις πλέον ανοιχτές αγκαλιές της Ελλάδας στην υποδοχή παλινοστούντων και μεταναστών.

Μαζί βλέπουμε τις ίδιες εικόνες στη διαδρομή. Και κυρίως στη διαδρομή του χρόνου, που περιλαμβάνει και τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων. Σε αυτά, αντικρίσαμε την εργατικότητα να μην αρκεί για την επιβίωσή μας, νιώσαμε την ανεργία να μας χτυπά την πόρτα. Τη δική μου τη χτύπησε τον Ιούνιο του 2013, με την απόφαση Σαμαρά- Βενιζέλου για μαύρο στην ΕΡΤ. Πολλοί είδανε τα παιδιά τους να φεύγουν αφήνοντας πίσω ευλογημένους τόπους.
Το 2015 όμως ήρθε ξανά το χρώμα της ελπίδας. Και τώρα, μετά από τέσσερα χρόνια, έχουμε μπροστά μας και τα πρώτα ανθάκια στη γη μας. Καλά ριζωμένα.
Ό,τι και να υπηρετούμε – το χώμα, τη θάλασσα, τον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα – σίγουρα το πράξαμε με παροιμιώδη συνέπεια. 
Εάν ρωτήσεις κάποιον Θεσσαλονικιό να ιχνογραφήσει με μια λέξη τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, σίγουρα την πινελιά θα τη δώσει η λέξη εργατικότητα. Φιλοπρόοδη κοινότητα, καλλιέργησε, προσέφερε υψηλής ποιότητας θέρετρα στους κατοίκους της πόλης και μετατράπηκε στη συνέχεια σε πρότυπους οικισμούς. Κρατάω το χαρακτηρισμό “φιλοπρόοδη”. Καμαρώνουμε όλοι γι’ αυτό, αλλά θέλει προσπάθεια για τη διατήρησή του. Απαιτεί συνεχή έγνοια για το προχώρημα, αλλά και κόπο για τις αλλαγές συμπεριφοράς και νοοτροπίας. 
Το πρώτο το αποδείξαμε πολλές φορές, όταν όσο και να διευρύναμε τους ορίζοντες μας, κρατήσαμε μια κοινή πόρτα με τον γείτονα, το διπλανό μας. 
Το δεύτερο, ο τρόπος να αντιμετωπίζουμε τα δύσκολα, ζητάει από μας εγρήγορση και αντίσταση στις ευκολόπιοτες λύσεις, οι οποίες προέρχονται από το βαρέλι ενός παρελθόντος που κάποτε μας έδωσε τις πιο ξινές σοδειές. 
Αμπέλια έχουμε γύρω μας και ξέρουμε… Δε φοβηθήκαμε ποτέ τον κόπο, θα πέσουμε θύματα των εύκολων λόγων τώρα; Τώρα που είμαστε στην απέναντι πλευρά, έχουμε πληρώσει – και μάλιστα, ακριβά – τον βαρκάρη, αλλά κάποιοι θέλουν να μας ξαναγυρίσουν στην αρχή της διαδρομής. 
Κάθε οπισθοδρόμηση, κάθε πάνε- έλα, έχει διπλάσιο κόστος για όλους μας, αφού, όπως είπαμε μαζί ταξιδεύουμε…
Και ταξιδεύουμε για να πάμε μπροστά, όχι για να γυρίσουμε πίσω. Ούτε βήμα πίσω.
Δεν ξεχνάμε. Δεν είμαστε χρυσόψαρα. Απλοί άνθρωποι με αγωνία για το παρόν και το μέλλον μας είμαστε.
Γι’ αυτό στις 7 Ιουλίου ψηφίζουμε για την ζωή μας.
Ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία

Δώρα Αυγέρη
Νέοι Επιβάτες, Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

τελευταίες δημοσιεύσεις: Στη Β’ Θεσσαλονίκης